Από την Τριήρη στο Σήμερα

Τα παραδοσιακά σκάφη αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα μέσα ταξιδιού για τον άνθρωπο. Ήδη από το 3600 π.Χ., Σουμέριοι, Μεσοποτάμιοι και Αιγύπτιοι άρχισαν να ταξιδεύουν στην θάλασσα. Αργότερα, από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι Πολυνήσιοι ξεκίνησαν μια τεράστια εξάπλωση, φτάνοντας ακόμα και στην Αυστραλία και τη Χαβάη!

Καθώς η τεχνολογία προχωρούσε, μαζί της αναπτύσσονταν η ναυσιπλοΐα και η ναυπηγική. Στην Ελλάδα, τα πρώτα πολεμικά πλοία ήταν κοπήλατα και καλούνταν μονήρεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε διήρεις. Όταν προστέθηκαν πανιά και ένα επιπλέον κατάστρωμα, έγιναν οι τριήρεις. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, αυτές μετεξελίχθηκαν στις Ρωμαϊκές τριήρεις και τους Βυζαντινούς δρόμους. Οι Άραβες, από την πλευρά τους, ανέπτυξαν το τριγωνικό πανί, το οποίο βοήθησε στην πλεύση υπό γωνίες, ακόμα και σχεδόν κόντρα στον άνεμο. Όταν το τριγωνικό πανί συνδυάστηκε με τα Μεσογειακά πλοία, γεννήθηκαν το μύστικο, το σεμπέκο και η γαλιότα. Κάποιοι θεωρούν ότι ακόμα και το καραβόσκαρο αποτελεί μακρινό απόγονο της τριήρους.

Από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, η ξυλοναυπηγική έκανε πολλά άλματα, και πολλά είδη παραδοσιακών σκαφών αναπτύχθηκαν. Ανάμεσά τους το τρεχαντήρι, ο βαρκαλάς, η τράτα, ο μπότης και το πέραμα.

Παραδοσιακό σκάφος τριήρης

Πηγή: https://averof.hellenicnavy.gr/triiris-olybias-2/

Τα Πλεονεκτήματα των Παραδοσιακών Σκαφών

Παρόλο που σε σύγκριση με άλλους τύπους σκαφών, τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη είναι ιδιαίτερα δαπανηρά στη συντήρηση, παρουσιάζουν πολλά θετικά χαρακτηριστικά:

Η Διαχρονικότητα του Ξύλινου Παραδοσιακού Σκάφους

Παραδοσιακό σκάφος

Η Αμερικανική φρεγάτα “USS Constitution” Πηγή: https://www.military.com/equipment/uss-constitution

Ο Πλούταρχος διατύπωσε το “παράδοξο του Θησέα” όταν αναρωτήθηκε αν το πλοίο του Θησέα ήταν το ίδιο με το αρχικό, καθώς όλα τα κομμάτια είχαν αντικατασταθεί σταδιακά κατά την διάρκεια της συντήρησης.

Παρότι δεν έχουμε σκοπό να προκαλέσουμε φιλοσοφική ανησυχία, αυτό αποτελεί από μόνο του έναν υποδειγματικό τρόπο να δείξουμε ότι ακόμα και στην αρχαιότητα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διατηρήσουν τη ναυτική τους παράδοση.

Επιπλέον, όπως αναφέραμε, το ξύλινο σκάφος, με αυτή τη διαδικασία της σταδιακής αντικατάστασης των ξύλων του, μπορεί να αντέξει αιώνες. Έτσι, η Αμερικανική φρεγάτα “USS Constitution” παραμένει ακόμα σε λειτουργία από το 1797! Στα Ελληνικά ύδατα, το μπρίκι “Άννα” πλέει από το 1875, η “Γκουενίλι” από το 1910, και το “Φρήντομ” από το 1920.

Η Αόρατη Απειλή για τα Παραδοσιακά Σκάφη

Στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο, υιοθέτησε ένα μέτρο που επέβαλε την καταστροφή των ξύλινων σκαφών. Αυτό το μέτρο δυστυχώς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, οδήγησε στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας για τους τεχνίτες του ξύλου.

Σήμερα, ελάχιστοι καραβομαραγκοί παραμένουν που γνωρίζουν τα μυστικά της ναυπήγησης καΐκιών. Είναι μια ιστορική στιγμή όπου, για πρώτη φορά, η αλυσίδα που συνδέει την τριήρη με τα σύγχρονα σκάφη κινδυνεύει να διακοπεί.

Το Ρεσάλτο Προστατεύει την Ναυπηγική Παράδοση

Το Υπουργείο, τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για τα παραδοσιακά σκάφη της χώρας με σκοπό να καταγράψει τη ναυπηγική μας παράδοση. Τελευταία, έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Ίδρυματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Ο σκοπός αφορά στη διαφύλαξη και προβολή της πρόσφατης ναυπηγικής παράδοσης και την ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας των ξύλινων σκαφών. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο με χαρά αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε!

Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, επισκέφθηκε το “Ρεσάλτο” μας μια αποστολή από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την καταγραφή του σκάφους μας στο μητρώο παραδοσιακών σκαφών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *