Πρόσφατα, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε φοιτητές και καθηγητές ναυπηγικής στο “Ρεσάλτο” μας στο καρνάγιο όπου ξεχειμωνιάζει, το NM Marine.
Στα μάτια κάποιου που αγαπά τη θάλασσα, τα σκάφη και τη ναυπηγική, ένας τέτοιος χώρος μοιάζει με διαδραστικό μουσείο!
Ο καπετάν Νίκος Μπεζιμίκης, μας ξενάγησε στους χώρους του ναυπηγείου του. Εκεί οι φοιτητές είδαν από κοντά διάφορους τύπους παραδοσιακών σκαριών και ιστιοφορίας, και εξασκήθηκαν στην αναγνώρισή τους.
Ένα Λίμπερτι υπό επισκευή αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για να δουν το σκελετό του σκάφους και να εξοικειωθούν με τη χρήση των χναριών. Αυτή η γνώση είναι πολύτιμη για τη σχεδίαση των νομέων σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο ναυπήγησης ξύλινων σκαφών!
Ένα Λίμπερτι υπό επισκευή αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τους φοιτητές να δουν τον σκελετό ενός ξύλινου καϊκιού.
Έπειτα, οι φοιτητές ναυπηγικής, χωρισμένοι σε ομάδες, επιβιβάστηκαν στο “Ρεσάλτο” μας. Περιηγήθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του και γνώρισαν από κοντά τις ονομασίες των διαφόρων τμημάτων της ξύλινης κατασκευής του σκάφους. Παρατηρήσαμε τις διαφορές στην κυρτότητα του καταστρώματος, τα “καμάρια” του καταστρώματος. Τέλος, είδαμε τα ενισχυτικά στα “σωθικά” του σκάφους, μαζί με τις ενώσεις που τα συνδέουν.
Ο Καπετάνιος μας δείχνοντας το κατάρτι, εξηγεί στους φοιτητές την ιστιοφορία του “Ρεσάλτο”.
Μπορεί αρχικά να φαντάζει περίεργο για έναν στεριανό, αλλά στα μάτια κάποιου που αγαπά τη θάλασσα και τα σκάφη, ένας τέτοιος χώρος μοιάζει με διαδραστικό μουσείο!
Ευχαριστούμε εγκάρδια την NM Marine για τη φιλοξενία της και τους καθηγητές και μαθητές του τμήματος ναυπηγικής που ήρθαν να μας γνωρίσουν!
καραβομαραγκός του καρνάγιου κατά τη διαδικασία του καλαφατίσματος της γάστρας.Οι φοιτητές παρακολουθούν τη διαδικασία μεταμόρφωσης ενός κομματιού ξύλου σε κουπαστή με τη χρήση χναριού.
Ήξερες ότι…… Η ξυλοναυπηγική αποτελεί μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και προστατεύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τη Χάρτα της Βαρκελώνης. Παρά τις σημερινές προσπάθειες για την προστασία των παραδοσιακών σκαφών, μια ευρωπαϊκή οδηγία για τη μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο είχε ως συνέπεια τη νομοθέτηση αμφίβολων μέτρων. Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην καταστροφή μεγάλου αριθμού παραδοσιακών σκαφών και στην παρακμή της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Η χρήση σκαφών όπως το “Ρεσάλτο” για τουριστικούς σκοπούς αποτελεί έναν ρομαντικό τρόπο διάσωσής τους…